Lady Thirty

Om liv i rampljuset

Bloggare som skapat sig en karriär

När bloggandet slog igenom i Sverige var det lång ifrån alla som visste vad en blogg var. Idag är det annorlunda, de största bloggarna är nu hushållsnamn. Dock är det fortfarande svårt för många att förstå att man kan försörja sig som bloggare trots att många gör just det. Ett exempel är Blondinbella som startade som provokatör, men som nu byggt en karriär kring sin blogg. Idag har hon sin egen skönhetsserie och äger flera bolag. Elsa Billgren är också en bloggare som gjort sin blogg till arbete. Det var i bloggen hon gjorde sig ett namn, idag är hon känd för den stora massan som inredare på TV.

Ytterligare ett exempel på enbloggare som byggt sin karriär utifrån bloggen är Dessie och framför allt Foki. Genom sin annorlunda, japaninspirerade stil fick den senare många läsare när hon började blogga. Idag driver hon eget varumärke och designar kläder. Man behöver dock inte ha en gigantisk blogg för att skapa sig en karriär på den. Mindre bloggar kan också tjäna hela eller delar av sin inkomst på att blogga. Ofta har man då någon annan verksamhet som man binder samman med bloggen och marknadsför genom den. Det kan vara att fotografera, sälja E-böcker eller andra produkter. När man bloggar gäller det helt enkelt att vara kreativ och uppfinningsrik.

Ett fjärde exempel är bloggaren Anya. Hon är inte lika känd som varken Blondinbella eller Foki, men hon är duktig på att skriva. En bloggare som verkar i det dolda. Anya har intresse för kläder – precis som många andra bloggare i Sverige. Det roliga med henne är att hon representerar unga bloggare på bästa sätt – Anya skriver för att hon tycker det är roligt och inte framför allt för att bli känd.

Bloggare som vill göra karriär

För bloggare som är i början av sitt bloggande, men är sugna på att göra karriär, finns det några viktiga saker att tänka på. Till exempel är det viktigt att lägga ned tid på bloggen och skapa bra innehåll. Detta innebär oftast fina bilder och bra text. Tiden då man kunde lägga upp en suddig mobilbild med kort text är för länge sedan över. Viktigt är också att nätverka och kommentera hos andra bloggar, på så sätt syns man och andra kan hittar till bloggen. Att blogga tar tid, man får ofta ha mycket tålamod innan det händer något, men är man bara ihärdig lossnar det till slut.

Bloggare är ett drömyrke för många